Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Πλαίσιο λειτουργίας του Belleville Sin Patron

1. Στα αυτοδιαχειριζόμενα εργατικά εγχειρήματα δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση υπαλληλική σχέση, σχέση δηλ. μισθωτής εργασίας μεταξύ των εργαζομένων.
Δεν υπάρχει κανένας που να εκμεταλλεύεται την εργατική δύναμη κανενός μέσα στο πλαίσιο του εγχειρήματος, είναι όλοι ισότιμα μέλη της εργατικής του συνέλευσης ανεξάρτητα απ’ τον κάτοχο (ή τους κατόχους) του αρχικού κεφαλαίου που χρειάστηκε για την έναρξη της λειτουργίας της επιχείρησης. Το κεφάλαιο αυτό είναι εσωτερικό άτοκο δάνειο το οποίο αποπληρώνεται κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών-ετών της δραστηριότητας του εγχειρήματος και δεν παρέχει κανενός είδους προνόμια σε αυτόν-ούς που το κατέβαλαν σε πρώτο χρόνο.
Με αυτό τον τρόπο ανατρέπεται όχι μόνο η μισθωτή εργασία και το αφεντικό αλλά και το κεφάλαιο ως δύναμη συνεχούς αναπαραγωγής μέσω της εκμετάλλευσης.
2. Η εργασία μας δεν είναι εθελοντική, δεν παραιτούμαστε από το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης ούτε καταδικάζουμε τους εαυτούς μας σε έναν ιδιότυπο εθελούσιο ασκητισμό όπως θα ευχόταν κάθε καλός καπιταλιστής. Τα αυτοδιαχειριστικά εγχειρήματα δίνουν απάντηση στο ζήτημα ‘εργασία’ δηλ. στο ζήτημα των όρων αναπαραγωγής μας. Η τάση που θέλει τον εθελοντισμό ως κουλτούρα προσφοράς και αλτρουισμού υπηρετεί αυτούς που συμπιέζουν έτσι ακόμη πιο αποτελεσματικά το εργατικό κόστος, δηλ. τους κυρίαρχους εκμεταλλευτές. Ακόμη και σε περιπτώσεις δυσκολιών βιωσιμότητας η κατεύθυνση προς την αξιοπρεπή αμοιβή είναι επιτακτική.

3. Όλα τα ζητήματα που αφορούν τα εγχειρήματά μας συζητιούνται μέσα στις συνελεύσεις των εργαζομένων και οι αποφάσεις λαμβάνονται αμεσοδημοκρατικά, καταργείται δηλ. και η ιδιότητα του κεφαλαίου ως απόφαση-εντολή-διοίκηση-εποπτεία. Οι απολαβές των εργαζομένων προέρχονται από την ισότιμη κατανομή των κερδών του εγχειρήματος χωρίς απολύτως καμία διάκριση μεταξύ τους (ανεξάρτητα από φύλο-φυλή-θρησκεία κ.ο.κ.). Οι αμοιβές αυτές δεν ξεπερνούν πολλαπλάσια την συλλογική σύμβαση του κλάδου στον οποίο ανήκουν καθώς αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την αποστοίχηση των εργαζομένων από την τάξη στην οποία ανήκουν και απομάκρυνση των συμφερόντων και των όρων της υλικής τους διαβίωσης. Η μαύρη ανασφάλιστη εργασία δεν έχει θέση στα αυτοδιαχειριστικά εγχειρήματα εργασίας, αντίθετα υπερασπιζόμαστε και εφαρμόζουμε τουλάχιστον τα ελάχιστα κεκτημένα δικαιώματά μας ως εργαζομένων. Οι εσωτερικές διαδικασίες κάθε εγχειρήματος καθώς και τα οικονομικά του στοιχεία είναι προσβάσιμα.


4. Η δομή της οριζόντιας συλλογικής εργασίας με συλλογική ιδιοκτησία και εξώστρεφη δράση είναι δημόσια και προπαγανδίζεται με σκοπό την κοινωνική διάχυση του μοντέλου και την προβολή του προτάγματος της αυτοδιαχείρισης των χώρων δουλειάς και των μέσων παραγωγής από όλους τους εργαζόμενους. Τα μέσα δημοσιοποίησης αποφασίζονται από κάθε εγχείρημα ξεχωριστά και από την συνέλευση συντονισμού όλων συλλογικά.

5. Αγωνιζόμενα κομμάτια της εκμεταλλευόμενης εργασίας μας βρίσκουν πλάι τους με όποιο μέσο κρίνεται κάθε φορά προσφορότερο, ενώ η συμμετοχή μας, η πολιτική προπαγάνδα και η οικονομική στήριξη αν είναι εφικτό, πρέπει να θεωρούνται αυτονόητα. Στις προκηρυγμένες απεργίες τα αυτοδιαχειριζόμενα εργατικά εγχειρήματα μένουν κλειστά και δεν λειτουργούν απεργοσπαστικά σε καμία περίπτωση.

6. Η συνέλευση συντονισμού των εργατικών αυτών χώρων έχει ως σκοπό την διεύρυνση της υπόθεσης της αυτοδιαχείρισης και της αυτοοργάνωσης στους χώρους δουλειάς τόσο με κοινωνική απεύθυνση-προπαγάνδιση, όσο και με χρήση των αποθεματικών ταμείων για τον πολλαπλασιασμό των αυτοδιαχειριζόμενων εργατικών εγχειρημάτων με κοινό πλαίσιο δίνοντας προτεραιότητα στην ένταξη ανέργων χωρίς κανένα έσοδο.
Επίσης, μέσα από τον συντονισμό μας στοχεύουμε στην στενότερη δικτύωση-ομοσπονδία που θα προβάλει αιτήματα ανταγωνιστικά στον καπιταλισμό και θα αποφασίσει πότε και με ποια μέσα θα αναπτύξει πιο επιθετική δράση (απαλλοτριώσεις γης, άρνηση πληρωμών/ενοικίου, άρνηση απόδοσης Φ.Π.Α., κτλ.).
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου