Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

O G. Caffentzis και το έργο του

Τη Δευτέρα 16 Ιουλίου ο George Caffentzis θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στο Belleville sin patron (Φιλίππου 80-82, Ροτόντα) για μια συζήτηση με τίτλο "Ζώντας κάτω από το ηφαίστειο - ο ολοκληρωτισμός του κλυδωνιζόμενου καπιταλισμού". Την περασμένη Τετάρτη ο Caffentzis συμμετείχε σε εκδήλωση στην Αθήνα (στο αρχείο 71) με τίτλο "H εργασία, η ενέργεια, η κρίση και το τέλος του κόσμου" ενώ την ερχόμενη Τρίτη 17 Ιουλίου στις 20:30 θα μιλήσει στα Γιάννενα (στην αυλή της κατάληψης Αντιβίωση) με θέμα "Τέλος του καπιταλισμού ή κατάσταση έκτακτης ανάγκης;".

Σας στέλνουμε μια σύντομη παρουσία του Caffentzis και του έργου του που έχει μεταφραστεί στα ελληνικά (όπως μας τα έστειλαν οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι από τα Γιάνεννα). Τα λέμε τη Δευτέρα στο Belleville (ή και την Τρίτη στα Γιάννενα)...


Ο George Caffentzis είναι πολιτικός φιλόσοφος και αυτόνομος μαρξιστής. Ίδρυσε την Midnight Notes Collective και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής για την Ακαδημαϊκή Ελευθερία στην Αφρική (Committee for Academic Freedom in Africa).

Ο Caffentzis γεννήθηκε στις Η.Π.Α, ήταν παιδί μεταναστών από τη Λακωνία, μέλος της νεοϋρκέζικης αντικουλτούρας στις αρχές της δεκαετίας του ’60, φοιτητής της φιλοσοφίας της επιστήμης στο τέλος της, μέλος του αντιπολεμικού και του φοιτητικού κινήματος των δεκαετιών του ’60 και του ’70, κομμάτι του αντιπυρηνικού κινήματος στα τέλη της δεκαετίας του ’70, καθηγητής πανεπιστημίου από τα μέσα της δεκαετίας του ’80. 

Ο Caffentzis ήρθε σε επαφή και επηρεάστηκε βαθιά από τις ιδέες του εργατισμού, της αυτονομίας και του γυναικείου κινήματος που αναπτύχθηκαν στην Ιταλία λίγο πριν και λίγο μετά από το 1970, όντας ο ίδιος φορέας μιας πολύ διαφορετικής κοινωνικής εμπειρίας και ζώντας σε μια ιστορική περίοδο πολύ κοντινή, αλλά ταυτόχρονα θεαματικά διαφορετική. Οι ιδέες που τον επηρέασαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70 είχαν λάμψει κατά τη διάρκεια μιας τεράστιας έκρηξης δημιουργικότητας. Η συντριπτική πλειοψηφία των κειμένων του έχει δημοσιευθεί σε πολιτικά περιοδικά και όλα τους υπήρξαν κομμάτι των αυτόνομων ιδεών, όπως αναπτύχθηκαν στη δεκαετία του ’70 και εκφράστηκαν στη δεκαετία του ’80 στις ΗΠΑ. 

Ο ίδιος ο Caffentzis είναι ο πρώτος που παραδέχεται ότι οι ιδέες που εκφράζει δεν είναι αποκλειστικά ατομικό προϊόν. Τα θέματα με τα οποία έχει καταπιαστεί είναι η αναδιάρθρωση της παραγωγικής διαδικασίας, η επέλαση της ρομποτικής και των υπολογιστών, η εμφάνιση της πληροφορίας ως έννοιας και ως αντίληψης για τα πράγματα, η επέκταση της καπιταλιστικής αξιοποίησης σε νέα πεδία, η γέννηση ενός νέου προλεταριάτου, η άμισθη εργασία. Στο επίκεντρο της κριτικής του βρέθηκαν οι ιδέες περί «τέλους της εργασίας» και «αποϋλοποιημένου καπιταλισμού».

Αρκετά κείμενα του έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά. Κάποια έχουν εκδοθεί από κινηματικά εκδοτικά εγχειρήματα και ομάδες, ενώ άλλα είναι προσβάσιμα στο ίντερνετ. Παραθέτουμε έναν –ελπίζουμε όχι τραγικά ελλιπή- κατάλογο.

 Γιατί οι Μηχανές δεν Μπορούν να Δημιουργήσουν Αξία, α’ έκδοση 1998, εκδόσεις Αντισχολείο, Αθήνα / β’ έκδοση 2011, εκδόσεις Λέσχη Κατασκόπων του 21ου Αιώνα, Αθήνα

Τέλος της Εργασίας ή η αναγέννηση της σκλαβιάς; Μια κριτική στον Rifkin και τον Negri, 2003, εκδόσεις Εργάτες του Αρνητικού, Θεσσαλονίκη. Όλο το άρθρο εδώ

Η εργασία, η ενέργεια, η κρίση και το τέλος του κόσμου, 2012, εκδόσεις Αρχείο 71, Αθήνα

Κείμενα σε συλλογές:

Κρίση, Αναδιάρθρωση & Ταξική Πάλη στα Πανεπιστήμια, 2008, εκδόσεις Κόκκινο Νήμα, Αθήνα. Όλο το βιβλίο εδώ

Σημειώσεις της Στέππας, τεύχος 01, 2011, εκδόσεις των Ξένων, Θεσσαλονίκη

Σημειώσεις της Στέππας, τεύχος 02, 2012, εκδόσεις των Ξένων, Θεσσαλονίκη

Συνέντευξη στο περιοδικό:

Τα Παιδιά της Γαλαρίας, τεύχος 09, 2001, σελ. 6-53. Όλο το περιοδικό εδώ

Στο internet:

Υποσχετικές επιστολέςΤο Κίνημα της Κατάργησης του Χρέους των Φοιτητικών Δανείων στις Η.Π.Α.

Το Μέλλον των «Κοινών»: Νεοφιλελεύθερο Plan B ή Πρωταρχική Αποσυσσώρευση του Κεφαλαίου Η Ευρώπη στην πρώτη γραμμή του μεγάλου διαχωρισμού: μια ευκαιρία για τη χωματερή της επαγγελίας

(κείμενο που συνυπέγραψε με την ομάδα Clandestina)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου